Veronpalautukset 2018 – Kaikki, mitä sinun tulee tietää

Joulu tulee ajoissa, ainakin veronsa kiltisti maksaneille. Veronpalautuksia maksetaan vuosittain henkilöille, jotka ovat maksaneet edellisenä verovuotena liikaa veroja. Vuoden 2018 veronpalautukset ovat jo ovella.

Veronpalautukset ovat joskus vahinko, mutta monelle myös taktinen veto. Asettamalla veroprosentin tarkoituksella hieman ylöspäin varmistetaan saatavansa juuri joulun alle, jolloin rahaa palaa tyypillisesti paljon.

Toinen koulukunta vannoo nollatason nimeen, jolloin kaiken varallisuutensa pääsee käyttämään heti. Jäännösveroja eli mätkyjä tuskin toivoo kukaan.

Veronpalautuksia hoidetaan joka vuosi, mutta käytännön järjestelyihin liittyy lähes aina jotain epäselvyyksiä. Päivitä tietosi ajankohtaisesta oppaastamme!

Milloin veronpalautukset maksetaan vuonna 2018?
Miten veronpalautus kerryttää korkoa?
Mistä näkee veronpalautukset?
Miten veronpalautukset maksetaan?
Voiko veronpalautukset saada ennakkoon?
Miksi sain veromätkyjä?
Miten mätkyt maksetaan takaisin?
Milloin jäännösvero on maksettava takaisin?

peukku-veronpalautuksille

Milloin veronpalautukset maksetaan vuonna 2018?

Veronpalautukset maksetaan tänä vuonna tileille 11.12.2018.

Poikkeuksena ovat osakeyhtiöt, osuuskunnat, yhdistykset sekä säätiöt, joiden veronpalautukset maksetaan verotuksen päättymiskuukautta seuraavan toisen kuukauden 5. päivänä.

Miten veronpalautus kerryttää korkoa?

Luit oikein, verottaja ilahduttaa innokasta veronmaksajaa maksamalla palautuksista korkoa. Tänä vuonna palautuskorko on 0,5 % ja sitä maksetaan aikaväliltä 1.2. – 30.11.2018.

Mistä näkee veronpalautukset?

Sinunkin postilaatikostasi on todennäköisesti tipahtanut veropäätökset sekä keväällä että syksyllä. Veronpalautukset näet ensisijaisesti juurikin näistä lomakkeista.

Voit myös tarkistaa veronpalautuksesi Verohallinnon OmaVero-palvelun kautta.

Miten veronpalautukset maksetaan?

Veronpalautukset maksetaan ilmoittamallesi tilille. Tämän lisäksi mitään erityisiä toimenpiteitä sinulta ei vaadita.

Mistä tietää, minkä tilin on ilmoittanut? Asian voi ja kannattaa tarkistaa samaisesta veropäätöksestä tai OmaVero-palvelusta.

Mikäli et ole ilmoittanut tilinumeroa tai tili on lopetettu, palautuu maksu Verohallinnolle. Saat tämän jälkeen postitse tiedustelun, jonka jälkeen sinun on ilmoitettava tilinumerosi OmaVero-palvelussa. Tällöin palautus on tililläsi noin viikon kuluttua.

Jos et ilmoita tilinumeroasi Verohallinnolle lainkaan, maksetaan veronpalautus OP:n kautta maksuosoituksena. Tässä tapauksessa palautuksen saaminen kestää huomattavasti kauemmin kuin suoraan tilille maksettuna.

Voiko veronpalautukset saada ennakkoon?

Verohallinto ei maksa palautuksia ennakkoon, vaan rahoja on valitettavasti vain odotettava joulukuiseen maksupäivään saakka.

Olet silti saattanut törmätä netissä palveluihin, joissa tarjotaan veronpalautuksia ennakkoon. Mainonta on kuitenkin hieman harhaanjohtavaa, sillä todellisuudessa palvelut tarjoavat lainaa, jotka on tarkoitus maksaa takaisin veronpalautuksilla.

Verohallinto ei ole millään tavalla yhteistyössä kyseisten palveluiden kanssa. Ole siis tarkkana, kenelle annat tietojasi ja millaisiin lainaehtoihin olet suostumassa. Älä myöskään ilmoita lainantarjoajan tilinumeroa suoraan verottajalle.

Miksi sain veromätkyjä?

Jos et ole maksanut edellisenä verovuotena tarpeeksi veroja, joudut valitettavasti maksamaan ne takaisin jälkikäteen jäännösveroina eli tuttavallisemmin mätkyinä.

Mätkyjen määrä ilmoitetaan samalla tavalla kuin palautuksetkin – veropäätöksessä.

Kun mätkyt on jo määrätty, ei jäljelle jää muita vaihtoehtoja kuin vain maksaa ne. Voit kuitenkin varautua seuraavaa vuotta varten korjaamalla veroprosenttisi kohdilleen tilaamalla uuden verokortin.

Miten mätkyt maksetaan takaisin?

Voit maksaa mätkyt kolmella tavalla:

1. Verkkomaksu OmaVerossa.
OmaVeron kautta maksaminen on vaivatonta, sillä kaikki maksutiedot ovat jo valmiina maksupohjassa. Huomioi kuitenkin, että maksu tapahtuu heti, eikä laskun eräpäivää voi muuttaa.

2. E-lasku.
E-laskusopimuksella saat laskun suoraan verkkopankkiisi, jossa pääset maksamaan sen kätevästi. Lasku toimitetaan verkkopankkiisi kaksi viikkoa ennen eräpäivää. E-laskutilaus on kuitenkin tehtävä ajoissa, viimeistään kolme viikkoa ennen eräpäivää.

3. Suoramaksu.
Suoramaksu on vaihtoehto heille, jotka eivät halua maksaa verkossa. Tällöin Verohallinto toimittaa pankillesi laskusi tiedot, jonka perusteella pankki veloittaa summan tililtäsi eräpäivänä. Myös suoramaksusopimus on tehtävä jo kolme viikkoa ennen eräpäivää.

Huomioi myös, että jäännösverosta on myös maksettava veroa. Alle 10 000 euron mätkyistä korkoa kertyy 0,5 %, kun taas kyseisen summan ylittävältä osalta korko on 2 %.

Milloin jäännösvero on maksettava takaisin?

Riippuu takaisin maksettavasta summasta. Jos mätkyjä on kertynyt alle 170 euroa, on summa maksettava kerralla 3.12.2018.

Jos joudut maksamaan jäännösveroa 170 euroa tai enemmän, hoidetaan takaisinmaksu kahdessa maksuerässä. Ensimmäinen erä on 3.12.2018 ja toinen 1.2.2019.

Mikäli et pysty maksamaan jäännösveroa edellä mainittuina aikoina, on sinulla mahdollisuus sopia maksujärjestelyistä. Voit ottaa Verohallintoon yhteyttä maksujärjestelyn tiimoilta täältä:

  • OmaVero-palvelu
  • sähköinen maksujärjestelypyyntölomake
  • Maksujärjestelyt ja perintä -puhelinpalvelu (puh. 029 497 028).

Joustoluotto verojen maksuun

Mikäli et pysty maksamaan veroja kerralla tai maksujärjestely on myös liian tiukka, voit hyvin käyttää joustoluottoa tai kulutusluottoa jäännöveron maksuun. Verottajan maksujärjestelyissä on myös korko kuten lainoissa, mutta aikataulu ei anna jouston varaa. Joustoluotto antaa pelivaraa kun voit luottoa pois omaan tahtiisi.

Lähde: Verohallinto