Tiedätkö, miten remontin voi rahoittaa?

Kyllästyttääkö kotisi kulunut lattiapinta, edellisen asukkaan jättämät riemunkirjavat tapetit tai aikansa elänyt keittiökaapisto? Ehkä olet kohdannut talossasi akuutin vian, joka on korjattava pikimmiten? Oletko myymässä asuntoasi ja haluat nostaa sen arvoa?

Oli miten oli, suurin osa asunnonomistajista kohtaa jossain vaiheessa remontoinnin ihanuudet ja kamaluudet. Valitettavan usein remontin kuluilla on tapana paisua, ja siksi oleellinen tekijä remontin suunnittelussa on suunnitella sen rahoitus huolellisesti.

Remontteja on erilaisia, samoin myös niiden rahoitustapoja. Tässä artikkelissa esittelemme yleisimpiä tapoja rahoittaa remonttisi. Muista vilkaista myös viimeinen kappale, sillä sinne olemme listanneet oleellisimmat vinkit, joita rahoituksen pohtimisessa kannattaa ottaa huomioon.

1. Säästöt
2. Remonttiyritysten rahoitus
3. Remonttiyritysten rahoitus
4. Vakuudellinen kulutusluotto
5. Vakuudeton kulutusluotto
Muistitko verovähennyksen, kilpailutitko koron? Remontin maksajan tärppilista

1. Säästöt

Ensimmäinen tapa kustantaa remontti on käyttää omia säästöjä. Näin rahat ovat heti käytettävissäsi, eikä sinun tarvitse huolehtia takaisinmaksuista tai koroista. Omia säästöjä voi myös käyttää remonttilainan tukena.

Etenkin kattavamman remontin kulut voivat usein nousta hyvinkin suuriksi ja siksi monella ei ole mahdollisuutta rahoittaa koko remonttia omilla säästöillä. Jos olet päässyt säästämisen makuun ja olettaen että taitosi riittävät, voit tehdä edes osan remontista itse ja maksaa vain materiaalit. Vaativammat remontit on kuitenkin syytä jättää ammattilaiselle, sillä vahinkojen korjaamiseen voi saada menemään myös sievoisia summia.

Koko säästötiliä ei kuitenkaan kannata tuhlata remonttiin. Järkevintä olisi erottaa säästötilistä tietty summa, jonka on valmis kuluttamaan remonttiin, ja jättää loput talouden puskuriksi. Vaikka remontti olisikin käynnissä, juoksevat todennäköisesti muut taloutesi kulut edelleenkin.

2. Remonttiyritysten rahoitus

Moni remonttiyritys tarjoaa asiakkailleen rahoitusta osamaksusopimuksella tai vakuudettomalla kulutusluotolla. Tällöin yritykset ovat yleensä yhteistyössä tiettyjen pankkien tai rahoituslaitosten kanssa, jotka sitten lopulta rahoituksen myöntävät. Rahoitusmahdollisuudesta kannattaa halutessaan tiedustella heti aluksi, sillä kaikki remonttiyritykset eivät tätä palvelua tarjoa.

Kun haet rahoitusta remonttiyritykseltä, et yleensä tarvitse vakuuksia. Näissä tapauksissa noudatetaan yleensä vakuudettoman kulutusluoton saamisen ehtoja. Osamaksusopimuksissa yritykset saattavat houkutella asiakkaita korottomalla maksuajalla. Ole kuitenkin tarkkana, sillä usein etukäteen määritellyn korottoman maksuajan jälkeen korot alkavat juosta. Kiinnitä myös huomiota muihin mahdollisiin kuluihin, kuten käsittely- ja tilimaksuun.

remontti-rahoitus

3. Remonttilaina asuntolainan yhteydessä

Tämä vaihtoehto sopii loistavasti tilanteeseen, jossa olet juuri ostamassa asuntoa, joka tarvitsisi remonttia. Asuntolainaa hakiessasi otat lisää asuntolainaa remontin kulujen verran. Jos remonttilainaa ei hoksaa sitoa asuntolainaan heti kättelyssä, voi sen tehdä myös myöhemmin erikseen.

Yhdistämisen edellytyksenä on, että remontti tehdään asunnon/talon perusrakenteisiin. Pelkkä tapettien vaihto tai sisäkaton maalaaminen ei siis riitä. Huomioitavaa on myös, että asuntolaina itsessään on vakuudellista, eli se toimii edellytyksenä myös remontille.

Remonttilaina asuntolainan yhteydessä on yleensä edullisin vaihtoehto. Etenkin kun kyse on isosta remontista, tulee korkotasolla asuntolaina huomattavasti halvemmaksi kuin kulutusluotto. Lisäksi taloudenpito helpottuu, kun lainalle on yksi yhteinen maksupäivä.

Jos asuntolaina on jo hankittu ja kuulit tästä mahdollisuudesta vasta nyt, ei hätä ole tämän näköinen. Remonttilainan voi yhdistää asuntolainaan myöhemminkin. Tämä vaatii kuitenkin yleensä uuden asuntolainan ottamista vanhan rinnalle. Tässä tapauksessa vanhan ja uuden asuntolainan yhdistäminen voi olla selkeintä, mutta kannattavinta vain, jos korkotaso on laskussa.

4. Vakuudellinen kulutusluotto

Vakuudellinen kulutusluotto otetaan yleensä keskisuuriin remontteihin. Luottoa myöntävät pankit ja rahoituslaitokset.

Nimensä mukaisesti tämä vaihtoehto vaatii vakuuksien asettamista, yleensä se on asunto itsessään. Vakuudellinen kulutusluotto on siksi halvempi vaihtoehto kuin vakuudeton, mutta usein kalliimpi kuin remonttilaina asuntolainan yhteydessä. Toisaalta vakuudellinen kulutusluotto maksetaan takaisin nopeammin kuin asuntolaina yhteyteen liitetty remonttilaina.

Vakuudellisten kulutusluottojen tarjonnassa on suuria eroja. Lainantarjoajia vertaillessa saattaa huomata lainan kokonaiskuluissa satojen eurojen eroja, ja siksi lainan kilpailuttaminen on ehdottoman suositeltavaa.

5. Vakuudeton kulutusluotto

Vakuudeton kulutusluotto on ollut perinteisesti sopiva ratkaisu silloin, kun suunnitelmissa on ollut vain pieni pintaremontti. Tämä vaihtoehto sopii kuitenkin myös hieman suurempaankin tarpeeseen, sillä esimerkiksi me Käyttörahalla tarjoamme luottoa jopa 50 000 euroon saakka.

Vakuudeton kulutusluotto on rahoitusvaihtoehdoista helpoimmin saatavissa, sillä sen saamiseksi ei vaadita vakuuksia. Lisäksi hakemuksen voi jättää helposti netissä. Toisaalta vakuudettomuus lisää luoton kustannuksia huomattavasti ja onkin yleensä esittelemistämme remontin rahoitusvaihtoehdoista hinnakkain.

Vakuudettomia kulutusluottoja tarjoavat myös pankit ja rahoituslaitokset, ja niiden tarjonnassa on niin ikään suuria eroja. Jos siis vakuudettomat kulutusluotot kiinnostavat, älä unohda kilpailutusta.

Remontti-rahoitus-kunnossa

Muistitko verovähennyksen, kilpailutitko koron? Remontin maksajan tärppilista

Remontti itsessään on usein stressaavaa ja aikaa vievää, jolloin rahoituksen kiemuroiden selvittely on yksi taakka lisää. Siksi säästimme tärkeän viimeiseksi ja kokosimme muistilistan, jonka tarkoitus on auttaa sinua parhaan rahoitusvaihtoehdon löytämisessä.

  • Hyödynnä verovähennykset. Jos teetät remontin kodissasi tai vapaa-ajan asunnossasi, olet oikeutettu saamaan verotuksessasi kotitalousvähennystä. Vähennyksen määrä on enimmillään 2 400 euroa vuodessa. Tutustu kotitalousvähennyksen ehtoihin tarkemmin Verohallinnon sivuilla.
  • Varaudu budjetin paukkumiseen. Remontoinnissa vastaan tulee usein yllätyksiä, siksi esimerkiksi kulutusluoton tueksi voisi olla hyvä varata sivuun jonkin verran puskuria omista säästöistä.
  • Luotto on aina henkilökohtaista. Laina on aina yksilöllistä ja luotto myönnetään aina hakijan tilanteeseen perustuen. Älä siis luota pelkästään siskon kummin kaiman suosituksiin, vaan pyydä tarjoukset itse omiin tietoihisi perustuen.
  • Valitse sopivin lainatyyppi. Jos olet epävarma remontin lopullisista kustannuksista, voit myös harkita joustoluottoa tai luottokorttia.
  • Kilpailuta lainatarjoukset. Kulutusluotoissa on huimia eroja. Siksi luotot kannattaa ehdottomasti kilpailuttaa. Säästöt voivat olla useita satoja euroja. Ja kun vertailet…
  • Katso, mitä vertailet. Älä jää tuijottamaan pelkkää marginaalia, vaan vertaile lainojen kokonaiskustannuksia – lainavertailu kannattaa.
  • Tarkkaile korkotasoa ennen yhdistämistä. Jos päädyt yhdistämään remonttilainan vanhaan asuntolainaasi ottamalla uutta asuntolainaa, tarkkaile korkotasoa. Jos korkotaso on noussut, voi uuden asuntolainan liittäminen vanhaan tulla jopa kalliimmaksi, kuin vakuudellisen kulutusluoton ottaminen.
  • Lue pikkupräntti. Olipa sitten kyse osamaksurahoituksesta tai kulutusluotosta, lisäkustannukset vaanivat luotossa kuin luotossa. Ole siis tarkkana ja ota vertailussa huomioon myös muun muassa avausmaksut ja tilinhoitopalkkiot.
  • Harkitse kulutusluottojen yhdistämistä. Jos sinulla on remonttilainan lisäksi muitakin kulutusluottoja, harkitse lainojen yhdistämistä.