Muutto ulkomaille on helppoa – Opas onnistuneeseen maastamuuttoon

Sanotaan, että matkailu ulkomaille avartaa – mutta ei niin paljon kuin sinne muutto! Ulkomaille muuttaminen ja elämän aloittaminen muualla voi olla yksilöstä ja tilanteesta riippuen ihanan kamalan jännittävää. Syitä muutolle voi olla monia: opiskelu, työkomennus, rakkaus, työn etsiminen tai pelkästään uteliaisuus ja seikkailuhenkisyys.

Olipa muuton syy mikä hyvänsä tai kesto joko tilapäinen tai pysyvä, vaatii muutto käytännön asioiden järjestelyä. Muuttajalta saattaa unohtua muistilistaltaan asia jos toinenkin. Joko ahdistuit? Älä suotta. Me kokosimme step-by-step -oppaan, jotta muuttosi sujuisi mahdollisimman sujuvasti.

Step 1: Tiedon kerääminen kohdemaasta
Step 2: Asuminen Suomessa ja ulkomailla
Step 3: Muuttoilmoitus ja muutama muu asia ennen lähtöä
Step 4: Hanki muuttofirma avuksi
Step 5: Vihdoin perillä! Hoida nämä asiat kohdemaassasi

Step 1: Tiedon kerääminen kohdemaasta

Aivan ensimmäisenä sinun tulisi etsiä mahdollisimman paljon tietoa kohdemaastasi, -osavaltiostasi ja/tai -kaupungistasi, jotta sinulla on jonkinlainen käsitys paikallisesta kulttuurista, ilmastosta, lainsäädännöstä, terveydenhuollosta ja niin edelleen. Ulkoministeriön matkustustiedotesivusto on hyvä paikka aloittaa.

Kun olet jo aloittanut armottoman googlettamisen, etsi samalla aktiivisia ulkosuomalaisten foorumeita tai ryhmiä. He ovat käyneet saman läpi kuin sinä, joten he osaavat kertoa kokemuksistaan parhaiten.

lento-ulkomaille

Step 2: Asuminen Suomessa ja ulkomailla

Askel 2 pitää sisällään niin ikään kaksi osaa: Suomen asunnosta luopumisen ja asunnon hankkimisen kohdemaasta.

A) Suomen asunnosta luopuminen
Suomen asunnosta luopuminen riippuu asumismuodostasi sekä ulkomaan muuttosi kestosta. Jos asut vuokralla ja olet viipymässä ulkomailla pidemmän aikaa, on vuokrasopimus helppo sanoa irti. Jos taas muutto on lyhytaikainen, voit harkita alivuokralaisen hankkimista.

Jos taas kyseessä on omistusasunto, voit vuokrata tai myydä sen. Harkitse tarkkaan ennen jälkimmäisen vaihtoehdon toteuttamista.

B) Asunnon hankkiminen kohdemaasta
Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. Asunnon hankkiminen Suomesta käsin voi olla haastavaa, ellei esimerkiksi koulusi, työpaikkasi tai paikallinen tuttusi pysty auttamaan. Jos sinulla on mahdollisuus vierailla kohdemaassa ennen muuttoa, olisi asunnon metsästys hyvä aloittaa siinä vaiheessa.

Muussa tapauksessa kannattaa heti alkuun järjestää väliaikainen majoitus, kunnes löydät asunnon. Vaihtoehtoja ovat muun muassa Airbnb, hotellit, motellit tai tuttujen nurkat.

Älä unohda asumiseen liittyviä juoksevia asioita. Irtisano muun muassa sähkösopimuksesi, liittymäsi, mahdolliset lehtitilauksesi sekä vakuutuksesi ja hanki ne uuteen asuntoosi. Ilmoita myös isännöitsijällesi lähdöstä.

Step 3: Muuttoilmoitus ja muutama muu asia ennen lähtöä

Muutto ulkomaille vaatii jonkin verran papereiden pyörittelyä. Byrokratian määrä riippuu kohdemaastasi, esimerkiksi EU:n sisällä muuttaminen on asteen yksinkertaisempaa kuin kauemmas. Hoida ainakin nämä asiat Suomesta käsin:

 • Huolehdi, että passisi on voimassa. Jos muutat lemmikkisi kanssa, varmista myös lemmikkieläinpassi ja muut asiakirjat kuntoon.
 • Varmista kohdemaasi viisumiasiat: mikä viisumi tarvitaan, järjestääkö työnantaja asian, mitä asiakirjoja viisumin hakemiseksi on toimitettava (esimerkiksi syntymä- tai rokotustodistus).
 • Tarkista, kelpaako ajokorttisi kohdemaassa. Hanki tarpeen tullen kansainvälinen ajokortti.
 • Tee muuttoilmoitus sekä Postille että maistraatille. Helpoimmin se onnistuu täällä.
 • Varmista sosiaaliturvasi status Kelalta. Tilapäinen muutto ulkomaille (alle 1 vuosi) ei muuta sosiaaliturvaoikeuttasi millään tavalla. Jos kuitenkin asut ulkomailla yli vuoden, katsoo Kela sinun asuvan vakituisesti ulkomailla, jolloin et enää saa kaikkia etuuksia. HUOM! Jo lyhyt työskentely EU- tai ETA-maassa tai Sveitsissä päättää oikeutesi sosiaaliturvaan.
 • Tutustu jo etukäteen kohdemaasi verotukseen.
 • Varmista, että eläkkeesi karttuu myös ulkomailla työskennellessä.
 • Päivitä vakuutuksesi kuntoon.
 • Tee ilmoitus TE-toimistolle, jos olet muuttamassa ulkomaille työttömänä työnhakijana.
 • Jätä varmuuden vuoksi kotimaan kontaktillesi valtakirja yllättävien pankki- ja postiaisointien varalle.
muutto-laatikot

Step 4: Hanki muuttofirma avuksi

Seuraavaksi sinun tulisi miettiä, kuinka irtaimistosi ja muut tavarasi siirretään uuteen osoitteeseesi ulkomaille. Vai siirretäänkö ollenkaan? Yksi vaihtoehto nimittäen on, että hankkiudut eroon tai säilöt tavarasi Suomessa ja hankit paikan päällä uudet huonekalut. Voit myös harkita asuntosi vuokraamista kalustettuna.

Jos edessä kuitenkin pidempiaikainen muutto ja päätät ottaa tavarat mukaasi, on helpoin tapa muuttofirman palkkaaminen. Tässä oleellisimmat vinkit muuttoavun hankintaan:

 • Kilpailuta muuttofirmat. Tämä on aivan ehdotonta, sillä muuttofirmojen hinnat ja palvelukokonaisuudet vaihtelevat valtavasti. Kilpailutus onnistuu esimerkiksi täältä.
 • Ole liikkeellä hyvissä ajoin, noin 1-3 kuukautta ennen suunniteltua muuttopäivää.
 • Käy läpi tavarasi ja valikoi mukaasi vain välttämättömimmät.
 • Harkitse vakavasti muuttofirman pakkauspalvelun hyödyntämistä. Joissain tapauksissa tuontivaatimukset ovat niin tiukkoja, ettei omatoiminen pakkaaminen ole edes mahdollista. Myös lento- ja merirahdissa vastuu on hyvä jättää pakkaajille.
 • Kartoita vakuutuksen kattavuus. Jos pakkaat tavarasi itse, olet vastuussa muuttokuormasi vakuuttamisesta.
 • Tarkista kohdemaasi tarpeelliset, muuttokuormaa koskevat dokumentit.
 • Varmista, oletko kuljettamassa kiellettyjä/rajoitettuja esineitä kohdemaahan. Esimerkiksi kasvit, aseet ja tietyt elintarvikkeet voivat tuoda mukanaan lisäselvitettävää.
 • Sovi tarkka muuttoaikataulu ja mahdolliset konsultointikäynnit.

Step 5: Vihdoin perillä! Hoida nämä asiat kohdemaassasi

Perillä kohdemaassasi sinua odottavat uudet tuulet. Ennen kuin antaudut uusien seikkailujen vietäväksi, hoida vielä nämä käytännön asiat:

 • Tee maahanmuuttoilmoitus.
 • Avaa pankkitili.
 • Ano veronumeroa.
 • Hanki puhelinliittymä.
 • Hoida nyt viimeistään vakuutukset kuntoon, jos et sitä aiemmin tehnyt.
 • Jos olet ilmoittanut TE-toimistoon lähteväsi EU- tai ETA-maahan työnhakuun maksimissaan kolmeksi kuukaudeksi, ilmoittaudu myös paikalliseen työnvälitykseen.