Kysytyimmät kysymykset luottokortista

Luottokortti kuuluu useimpien lompakkojen perusvarustukseen. Luotto-ominaisuutensa ansiosta se täydentää kuluttajan rahankäyttömahdollisuuksia perinteisen maksukortin lisäksi. Vaikka luottokortti on hyvin yleinen maksuväline, liittyy siihen usein epäselvyyksiä. Etenkin ensimmäistä luottokorttiaan hankkivalla saattaa olla kysymyksiä asiaan liittyen. Me päätimme auttaa vastaamalla niihin!

Mihin ja miten luottokorttia käytetään?
Millaisia luottokorttityyppejä on olemassa ja mikä niistä on paras?
Voiko opiskelija tai työtön saada luottokortin? Mitkä ovat luoton saamisen kriteerit?
Miten luottokorttia haetaan?
Voinko hankkia monta luottokorttia?
Luin juuri luottokorttihuijauksista. Voiko niin käydä minullekin?
Voiko luottokortin irtisanoa, jos siitä haluaa eroon?

Mihin ja miten luottokorttia käytetään?

Sekä luottokorttia että maksukorttia käytetään maksuvälineenä arjen menoissa. Toisin kuin tavallinen maksukortti, luottokortti toimii tietynlaisena kulutusluottona. Siinä rahat eivät poistu tililtäsi ostohetkellä, vaan saat laskutuskauden lopussa laskun, jossa luottokortilla tekemäsi ostokset on eritelty. Päätät itse luottokorttia hankkiessasi eräpäivän.

Osa luottokorteista mahdollistaa myös käteisnostot sekä luotto- ja maksukortin yhdistämisen.

Moni pankki tarjoaa myös pari maksuvapaata kuukautta kalenterivuosittain, eli jos tiedät esimerkiksi joulukuussa menoja olevan muutenkin liikaa, voit välttää luottokorttilaskun saapumisen tällöin valitsemalla sen maksuvapaaksi kuukaudeksi. Maksat kuitenkin seuraavassa laskussa myös kyseisen kuukauden kulut ja korot.

Jos maksat luottokorttilaskusi eräpäivään mennessä, ei sinun tarvitse maksaa ostoksistasi korkoa. Yleensä korotonta luottoa saa kuukaudeksi, mutta esimerkiksi Bank Norwegian tarjoaa korotonta maksuaikaa jopa 45 päivää. Eräpäivän jälkeen ostoksista kertyy korkoa, mikä yleisimmin on 3 kk EURIBOR + pankin oma marginaali.

Luottokorttiin valitaan luottoraja, jonka raameissa voit tehdä ostoksia. Luottorajat vaihtelevat pankista toiseen, mutta markkinoiden skaala on 1 000 – 10 000 euroa. Luottoraja on palveluntarjoajan lisäksi riippuvainen myös korttityypistä. Esimerkiksi Nordea Credit tarjoaa luottorajan 1 000 – 5 000 euron väliltä, kun taas Nordea Gold luottoraja on 2 000 – 10 000 euroa.

Luottokortista on useissa tapauksissa maksettava vuosimaksu, vaikket käyttäisi sitä lainkaan. Maksun suuruus riippuu luotontarjoajasta, korttityypistä sekä asiakkuutesi tasosta. Vuosimaksut vaihtelevat muutaman kympin ja useamman satasen välillä.

luottokortti-lompakossa

Millaisia luottokorttityyppejä on olemassa ja mikä niistä on paras?

Pääasiassa tarjolla on kahdenlaisia luottokortteja: yleisluottokortteja sekä erityisluottokortteja.

1) Yleisluottokortti
Tunnetuimpia yleisluottokortteja ovat muun muassa Visa, MasterCard, Diners Club sekä American Express. Nämä ovat yleensä pankkien ja rahoituslaitosten liikkeelle laskemia ja suurin osa tuotteiden ja palvelujen tarjoajista hyväksyvät ne maksuvälineinä. Kortit kelpaavat loistavasti maksuvälineinä ulkomaillakin.

2) Erityisluottokortti
Erityisluottokortilla voi maksaa lähinnä tietyn palveluntarjoajan liikkeissä. Usein kyseisen palveluntarjoajan edut on yhdistetty yleisluottokorttiin, jolloin voit käyttää samaa korttia muissakin liikkeissä. Esimerkkinä tästä on ST1 Visa bensa- ja luottokortti tai Stockmann Mastercard.

Eri kortit tuovat erilaisia etuja asiakkailleen. Luottokortit tuovat tarjoajastaan riippuen mukanaan esimerkiksi osto- ja tuoteturvavakuutuksia, matkavakuutuksia ja pluspisteitä. Luottokortti kannattaa siis valita omien intressien mukaisesti. Paras luottokortti vastaa tarpeitasi ja sen ehdot maksukykyäsi.

Voiko opiskelija tai työtön saada luottokortin? Mitkä ovat luoton saamisen kriteerit?

Luottokortin saajan kriteerit vaihtelevat tarjoajasta riippuen. Pääasiassa luottokortin hakeminen edellyttää ainakin:

 • vähintään täysi-ikäisyyttä
 • säännöllisiä tuloja (palkka tai eläke)
 • puhtaita luottotietoja
 • vakituista asuinpaikkaa Suomessa

Rinnakkaiskortin voi saada myös 18 vuotta täyttänyt, tai samassa taloudessa elävä 16-vuotias henkilö.

Luottokortteja myönnetään myös opiskelijalle. Useat pankit tarjoavat korkeakouluopiskelijoille tarkoitettuja luottokortteja, joissa edellytyksenä saattaa joissain tapauksissa olla tietty opintopistemäärä, yleensä vähintään 90 opintopistettä. Tätä varten pankille on esitettävä ajantasainen opintosuoritusote. Jos työskentelet opiskelujen ohessa, on luottokortin saaminen vieläkin helpompaa.

Työttömien mahdollisuudet saada luottokorttia ovat pienemmät, mutta eivät olemattomat. Esimerkiksi Aktian Mastercard Gold Credit -luottokorttia varten ei erityisesti edellytetä säännöllisiä tuloja, vaan oleellista ovat putipuhtaat luottotiedot ja yleinen taloudellinen vakaus.

Opiskelijan tai työttömän on kuitenkin syytä varautua matalampaan luottorajaan. Hienoimmat Premium-luottokortit voivat myös olla näissä tapauksissa tekemätön paikka, mutta yleisluottokortin voi saada hyvinkin reiluin lainaehdoin.

luottokortti-kokoelma

Miten luottokorttia haetaan?

Yleensä luottokortin hakeminen onnistuu netissä kyseisen lainantarjoajan sivuilla tai paikan päällä konttorissa. Huomioi nämä yksityiskohdat ennen luottokorttihakemuksen jättämistä:

 • Kartoita taloudellinen tilanteesi.
 • Tutustu eri luotontarjoajien ja korttityyppien ehtoihin ja valitse itsellesi paras vaihtoehto.
 • Jos teet hakemuksen netissä, valmistaudu tunnistautumaan pankkitunnuksilla, vaikka olisitkin ennestään kilpailevan pankin asiakas. Osalla pankeista vaatimuksena luottokortin saamiselle tosin on, että olet jo kyseisen pankin asiakas.
 • Luottokorttihakemuksessasi sinun tulisi varautua vastaamaan kysymyksiin, jotka liittyvät työsuhteeseesi, tuloihisi sekä velanhoitomaksuihisi.
 • Varmista myös, että täytät luottokortinsaajan peruskriteerit.
 • Luottotietosi tarkastetaan.

Milloin luottokorttia sitten pääsee vinguttamaan? Käsittelyajat riippuvat jälleen kerran luotontarjoajasta. Hakemuksen käsittelyssä menee yleensä muutamasta tunnista pariin päivään, itse kortin saaminen saattaa kuitenkin kestää jopa pari viikkoa.

Voinko hankkia monta luottokorttia?

Voit. On hyvin yleistä, että kuluttajalla on yleisten maksu- ja luottokorttien lisäksi kanta-asiakaskortteja, joissa on myös luotto-ominaisuus. Lisäksi pääasialliseen luottokorttiin voi hankkia rinnakkaiskortteja, esimerkiksi vanhempi voi hankkia oman korttinsa rinnalle yli 16-vuotiaille lapsilleen rinnakkaiskortit.

On myös mahdollista hakea useampia luottokortteja eri luotontarjoajilta. Useampi luottokortti voi olla hyödyksi esimerkiksi tilanteessa, jossa ensimmäinen luottokortti ei toimi maksuliikennehäiriön vuoksi. Näin toisen luotonantajan kortti on vielä käytettävissä.

Jos haaveilet luottokorteista pullistelevasta lompakosta, on syytä harkita asiaa kuitenkin vielä tarkkaan. Jos kortteja on liian monta, voi tämä aiheuttaa kiusauksen niiden ahkeralle höyläämiselle, mikä kasvattaa velkaantumisen riskiä. Jos sinulla on puolisenkymmentä luottokorttia, voi yksittäisiä luottokorttilaskuja jäädä epähuomiossa maksamatta, mikä saattaa edesauttaa luottotietojen tahriintumista.

luottokortti-huijaus

Luin juuri luottokorttihuijauksista. Voiko niin käydä minullekin?

Olet varmasti kuullut tilanteista, jossa kuluttajan luottokorttia on käytetty väärin ulkomailla tai ihan täällä Suomessakin. Yleisimpiä huijaustapoja maksukorttiin käsiksi pääsemiseen ovat datavuodot ja skimmaus.

Datavuodoilla tarkoitetaan pääasiassa haittaohjelmia ja hakkerointia, jossa tietoverkosta kaapataan maksukortin tietoja. Näin ollen esimerkiksi nettiostoksia tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mihin luottokortin tietojaan naputtelee. Lisäksi tietokoneesi ja mobiililaitteesi tietoturva kannattaa pitää ajan tasalla, samoin evästeet ja sivuhistoria tulisi poistaa tietyin väliajoin.

Skimmauksella tarkoitetaan luottokortin magneettinauhan kopioimista. Tämä onnistuu siten, että maksuautomaatteihin asennetaan skimmauslaitteita, jotka pääsevät lukemaan magneettijuovatiedon ja tunnusluvun. Skimmauslaitteita ei välttämättä tunnista päälle päin, mutta omaa turvallisuutta voi lisätä suojaamalla PIN-koodisi aina kun näppäilet sen.

Skimmausta todennäköisempää on kuitenkin, että kortti varastetaan tai se katoaa. Näin voi käydä kenelle tahansa. Tässä tapauksessa on ihan ensiksi otettava yhteyttä kortin sulkupalveluun, jottei kortin väärinkäyttöjä pääse tapahtumaan.

Voiko luottokortin irtisanoa, jos haluankin siitä eroon?

Luottokortin voi halutessaan irtisanoa. Jos vaikkapa kortti venyy lompakossasi turhaan jättäen sinut maksamaan vain vuosimaksuja, voi irtisanominen olla oikea ratkaisu. Myös elämäntilanteen muutokset ja talousvaikeudet ovat hyvä syy sulkea kortti.

Kortin saksiminen kahtia ei ole riittävä toimenpide. Luottokorttisopimus on irtisanottava ensin luotontarjoajan kanssa, yleensä tämän on tapahduttava kirjallisesti. Ilmoita peruutuksen yhteydessä ainakin seuraavat tiedot:

 • luottokortin numero
 • luottokorttiin liitetyn tilin numero
 • luottokortin omistajan nimi
 • luottokortin omistajan henkilötunnus

Huomioi, että sinun on maksettava luottokorttiin liittyvät velat ja maksut kortin voimassaolon ajalta. Tutustu kuitenkin ensin luotonantajasi ehtoihin ennen irtisanomistoimenpiteitä.

Käyttörahan Joustoluotto toimii luottokortin kanssa samankaltaisesti.