Lainaa ulkomailta? Näihin virheisiin sinäkin sorrut

Rahaa helposti ilman luottotietoja? Suomalaiset pankit ja rahoituslaitokset kääntävät usein selkänsä luottotietonsa menettäneille hakijoille. Tällöin osa saattaa suunnata katseensa Suomen rajojen ulkopuolelle – ehkä ruoho olisi vihreämpää aidan toisella puolella…

Monilla on hieman vääristynyt käsitys lainan hakemisesta ulkomailta. Osa saattaa kuvitella sen olevan mahdottoman vaikeaa, osa puolestaan ajattelee ulkomaisen lainan olevan oikotie onneen. Arvaa mitä? Se ei ole kumpaakaan.

Tässä artikkelissa kumoamme muutamia yleisiä myyttejä ulkomaisesta lainasta. Näin haluamme taata, että odotuksesi ovat kohdillaan, jos päätät heittää verkkosi ulkomaisille vesille.

Lainaa ulkomailta ilman luottotietoja – Helppoa, eikö vain?
Laina ulkomailta on hankala ja hukuttaa byrokratiaan?
Itämerta edemmäs kalaan – Vai sittenkin laina naapurista?

laina-ulkomailta

Lainaa ulkomailta ilman luottotietoja – Helppoa, eikö vain?

Yleensä ei. Pääsääntöisesti pankit ja rahoituslaitokset edellyttävät samanlaisia kriteereitä luoton saamiselle, joita ovat vähintäänkin:

  • vähintään täysi-ikäisyys (usein ikäraja voi olla jopa 20 vuotta)
  • säännölliset tulot
  • vakituinen tietyssä maassa asuminen
  • puhtaat luottotiedot.

Koska lainansaannin edellytykset vastaavat kotimaan pankkien ja rahoituslaitosten edellytyksiä, ei lainan saaminen ulkomailta ole yleensä sen helpompaa kuin Suomestakaan.

Toki yrittäähän voi aina. Voit halutessasi kokeilla lainan hakemista ulkomailta, vaikka kriteerit eivät täyttyisikään. Tällöin sinun on kuitenkin varauduttava myös kielteiseen vastaukseen.

Haitpa lainaa sitten kotimaasta tai ulkomailta, on tärkeää, että teet sen harkiten. Jos sinulla on jo valmiiksi velkaongelmia, uuden lainan ottaminen ei ehkä ole se paras ratkaisu. Ongelmissa on hyvä kääntyä esimerkiksi Takuusäätiön puoleen.

Laina ulkomailta on hankala ja hukuttaa byrokratiaan?

Joskus kynnys ulkomaisten pankkien kanssa saattaa olla korkea ja saatetaan ajatella, että lainan hakeminen ulkomailta on hankala prosessi. Käytännössä se on sitä harvoin, yleensä lainan hakeminen onnistuu netissä yhtä helposti kuin kotimaistenkin palveluiden.

Suurimmalla osalla ulkomaalaisista pankeista on konttori myös Suomessa tai he tarjoavat muuten vain palvelua myös suomeksi. Tämä helpottaa asiointia entisestään.

Ulkomaalaista lainaa hakiessasi sinulta kysytään yleensä näitä tietoja: suomalainen henkilötunnus, osoite, puhelinnumero ja tilinumero.

Itämerta edemmäs kalaan – Vai sittenkin laina naapurista?

Saitko huonolla suomella kirjoitetun lainatarjouksen nigerialaiselta pankkiirilta, joka lupaa sinulle isoa lainasummaa 3 prosentin korolla etukäteismaksua vastaan? Pitäisikö tarjoukseen tarttua?

Ei, ei ja ei. Kyseessä on ilmiselvä huijaus, joita on valitettavasti netti pullollaan. Hälytyskellojen tulisi soida viimeistään siinä vaiheessa, kun lainantarjoaja vaatii ennakkomaksuja. Luotettavat lainantarjoajat vähentävät lainakulunsa aina suoraan asiakkaan lainasummasta, jolloin asiakas ei itse varsinaisesti maksa niistä erikseen.

Turvallisin tapa hyödyntää ulkomaalaiset edulliset lainatarjoukset on kääntyä jo alalla jonkin aikaa toimineisiin tarjoajiin, joilla on sivuliikkeet Suomessa.

Suosittuja ovat erityisesti ruotsalaiset, norjalaiset ja tanskalaiset lainantarjoajat, mutta myös virolaiset ovat tehneet tuloaan Suomen lainamarkkinoille.

Esimerkkejä ulkomaalaisista pankeista, rahoituslaitoksista ja lainanvälityspalveluista:

RUOTSI:

Avida

Cashbuddy

Collector

Credigo

Lendo

Nordax Bank

Resurs Bank

Swedbank

Svea

TANSKA:

Danske Bank

VIRO:

Bigbank

Bondora

Yleislaina

Huomioi nämä asiat hakiessasi lainaa ulkomailta:

– Ulkomaalaiset pankit tarjoavat usein hieman edullisempaa korkoa, joten ne kannattaa ottaa huomioon, kun kilpailutat itsellesi parasta lainaa.

– Pohdi kuitenkin lainantarvettasi ja taloudellista tilannettasi tarkkaan. Ulkomaisissa lainoissa on samat velvollisuudet kuin kotimaisissakin.

– Varo huijareita! Älä ikinä luota lainantarjoajiin, jotka pyytävät ennakkomaksua, ovat yksityishenkilöitä, pyytävät henkilötietojasi ilman pankkitunnistautumista tai kirjoittavat ilmoituksensa kehnolla suomen kielellä.

– Suosi pohjoismaalaisia ja/tai virolaisia pankkeja, jotka ovat olleet jo jonkin aikaa toiminnassa ja joilla on toimintaa Suomessa.