Eläkeikä lähestyy, onko taloutesi valmis?

Alle kolmekymppisenä eläkepäivien rahatilannetta tulee harvoin murehdittua. Fakta kuitenkin on, että vanhenemme koko ajan ja näin ollen eläkeikäkin tulee useimmilla vastaan ennemmin tai myöhemmin.

Tieto on valtaa tässäkin tapauksessa – vaikka eläkkeelle jääminen olisi vasta kaukainen haave horisontissa, kannattaa eläkesuunnitelmat asettaa jo nyt korvan taakse. Moneen asiaan voi ja kannattaa vaikuttaa hyvissä ajoin, esimerkiksi eläkesäästämisen muodossa.

Oletko tietoinen eläkettä koskevista byrokratian koukeroista? Nyt sinulla on tilaisuus testata tietosi eläkeläisen talousasioista! Tartuimme yleisiin epävarmuutta aiheuttaviin väittämiin ja paljastamme, mikä on totta ja mikä tarua.

Eläkesäästäminen kannattaa aloittaa ajoissa

Totta. Näin saadaan parhaiten hyödynnettyä korkoa korolle -ilmiötä kasvattaen säästöjäsi. Suomessa Kela maksaa kyllä kansaneläkettä, joten eläkesäästäminen ei sinänsä ole pakollista. Mutta jos haaveilet viettäväsi eläkepäiväsi esimerkiksi Floridan lämmössä, ovat lisäsäästöt erittäin suotavia.

Eläkesäästämistä voi harjoittaa monin tavoin: voit säästää pikkuhiljaa rahaa säästötilille, sijoittaa osakkeisiin, rahastoihin tai asuntoihin, tai aloittaa vakuutussäästämisen.

Selvitä oman eläkkeesi määrä eläkelaskurin avulla, niin voit suunnitella säästämisen aloittamista.

Vapaaehtoinen eläkevakuutus on kuin perinteinen vakuutus, mutta eläkeläiselle

Tarua. Eläkevakuutus on yksi rahan säätämisen tapa. Siinä asiakas maksaa pankille tai vakuutusyhtiölle maksuja sijoitettavaksi, joista sitten tietyn iän saavuttaessaan asiakas saa palautuksena maksun ja siitä kertyneen tuoton.

Tiesithän, että vapaaehtoinen eläkevakuutus on vähennettävissä pääomatuloista verotuksessa? Huomioi kuitenkin, että sekä säästöt että tuotot verotetaan pääomatulona, kun säästövaroja nostetaan.

elake-talous

Yrittäjän eläkevakuutus on pakollinen

Pääasiassa totta. YEL-vakuutus on yrittäjille tarkoitettu lakisääteinen eläkevakuutus, joka on hankittava, kun seuraavat ehdot täyttyvät:

  • yrittäjä on 18-67-vuotias
  • yrittäjä työskentelee omassa yrityksessään, jonka toiminta on kestänyt yhtäjaksoisesti vähintään 4 kuukautta
  • et kuulu muun eläkelain piiriin
  • työtulosi ovat yli 7656,26 euroa vuodessa.

YEL-yrittäjäksi lasketaan niin yksityiset elinkeinonharjoittajat, avoimen yhtiön yhtiömies, kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies kuin kevytyrittäjäkin.

Yrittäjän eläkevakuutuksen määrä on noin 24,10 % – 25,60 % YEL-työtuloista. YEL-maksusi pääset tarkastamaan Varman eläkelaskurista.

Eläkkeen verotus on samanlainen kuin palkkaverotus

Tarua. Eläkettä verotetaan eri tavalla kuin palkkaa, ja tämän takia tarvitset myös uuden verokortin. Eläkeläisen verokortti kannattaa hankkia verohallinnolta mahdollisimman pian sen jälkeen, kun eläkepäätös on saatu. Muuten joudut maksamaan 40 prosentin ennakonpidätystä.

Eläketulon verokorttia varten tarvitaan:

  • eläkepäätös
  • tiedot alkuvuoden tuloista
  • tiedot ennakonpidätyksistä ja vähennyksistä.

Eläkeläisen verokortin voit tilata Verohallinnon sivuilta.

elakelaipariskunta-talous-uusiksi

Työkyvyttömyyseläkkeeltä siirtyminen vanhuuseläkkeelle vaatii erillisen hakemuksen

Tarua. Kun vanhuuseläkeikä saavutetaan, muuttuu työkyvyttömyyseläke automaattisesti vanhuuseläkkeeksi. Vanhuuseläke on työkyvyttömyyseläkkeen suuruinen.

Mutta: työkyvyttömyyseläkkeellä työskentely kerryttää uutta eläkettä.

Lisätietoa työkyvyttömyyseläkkeestä sekä kuntoutustuesta pääset lukemaan esimerkiksi Kevan ja Kelan sivuilta.

Leskeneläke loppuu, jos leski avioituu uudelleen

Totta ja tarua. Leskeneläke loppuu, jos leski solmii uuden avioliiton alle 50-vuotiaana. Mikäli leski on tässä tapauksessa ehtinyt ennen uutta avioitumistaan saada leskeneläkettä vähintään vuoden, maksaa Kela kertasuorituksena kolmen seuraavan vuoden leskeneläkkeen könttäsummana.

Leskeneläke ei lopu, jos leski on yli 50-vuotias avioituessaan uudestaan. Huomioitavaa on kuitenkin, että leskellä ei ole oikeutta leskeneläkkeeseen uudesta liitostaan.

Leskeneläkkeessä on kaksi osaa, jotka ovat alkueläke ja jatkoeläke. Leskeneläkkeen määräytymisen ehdot löydät Kelan sivuilta.

Käyttörahalta joustoluotto 1 000 – 50 000 eurolle – hae nyt.