Mistä rahaa joululahjoihin? 4 tapaa maksaa joulu

Joulu on taas! Tai no, ainakin pian. Vaikka joulu on monelle vuoden kohokohta, voi se myös toisille olla suuri stressin aiheuttaja. Usein ahdistusta aiheuttaa raha, sillä joulu on juhlapyhänä omiaan kulutuksen suhteen: lahjat, jouluruoat, joulukuusi ja koristeet, kenties matkat kotipaikkakunnalle tai ulkomaille…

Nordean viime vuonna teettämän tutkimuksen mukaan suomalaiset käyttivät jouluun keskimäärin 490 euroa henkilöä kohden. Miten tämä kaikki maksetaan, jos ylimääräistä rahaa ei ole? Ratkaisuja löytyy kyllä, ja me esittelemme niistä neljä hyödyllisintä.

joulu-raha-pukki

1. Säästöt ja veronpalautukset

Kaikista paras vaihtoehto joulun rahoittamiselle on hoitaa se omakustanteisesti ilman ulkopuolista rahoitusta. Joulu tuskin tulee yllätyksenä kenellekään, joten sitä varten voi aloittaa säästämään jo kuukausia aiemmin. Jos esimerkiksi haluat saavuttaa 490 euron rahasaaliin jouluun mennessä, tulisi sinun laittaa noin 40 euroa tilillesi joka kuukausi heti tammikuusta lähtien. Toki huomattavasti vähemmälläkin summalla saa jo joulun.

Säästöjä vahvistavat myös joulukuun alussa maksettavat veronpalautukset. Tunnolliset veronmaksajat palkitaan jopa sadoilla euroilla, joilla kustantaa jo monet joululahjat. Toisaalta mätkyjen saajat kokevat tässä tilanteessa valitettavasti takapakkia. Toisaalta säästöt pelastavat tässäkin, sillä tieto mätkyistä on tavoittanut niiden saajat jo keväällä.

2. Alennusmyynnit

Alennusmyynneistä löydät loistavia tarjouksia, joita voit hyödyntää joululahjoissa. Tämä edellyttää kuitenkin sitä, että olet ostoksilla joko hyvissä ajoin, tai sitten myöhässä.

Jos haluat olla ajoissa, älä unohda näitä alennusmyyntejä:

  • syksyn alennusmyynnit
  • Singles’ Day 11.11.
  • Black Friday 23.11.
  • Cyber Monday 26.11.

Jos läheisiäsi ei haittaa, että he saavat joululahjat myöhässä, niin osta lahjasi joulun jälkeisissä alennusmyynneissä. Tällöin myös kinkut ja muut jouluherkut ovat myynnissä poistohintaan, jos haluatte rikkoa rajoja ja viettää joulua jälkikäteen. Tai nauttia joulusta vielä hieman pidempään.

3. Luottokortti

Jos säästöjä ei vain ole päässyt kertymään eikä veronpalautuksista ole tähän hätään hyötyä, voit kaivaa lompakosta avuksesi luottokortin.

Useimmat luottokortit pitävät sisällään tuoteturvan, joten jos ostat pukinkonttiin esimerkiksi elektroniikkaa, korvaa vakuutus rikkoutuneen tai varastetun vielä puolen vuoden päästäkin. Lisäksi jos shoppailet nettikaupassa ja tilauksesi kanssa tulee ongelmia, korvaa luottoyhtiö vialliset hankinnat.

Luottokortin omistajat pystyvät usein valitsemaan pari maksutonta kuukautta. Ovelimmat ovat ajoittaneet maksuvapaan kuukauden joulukuulle, jolloin menoja on muutenkin paljon.

Vaikka maksatkin joulun luotolla, muista, että lasku tulee perässä juhlapyhien jälkeen. Muista siis kohtuus.

4. Kulutusluotto tai joustoluotto

Yksi vaihtoehto joulumenojen rahoittamiselle on laina. Periaatteessa käytettävissäsi on kolme vaihtoehtoa: kulutusluotto, joustoluotto tai pikavippi.

Pikavippi ei välttämättä ole paras vaihtoehto, sillä niiden kokonaiskustannukset saattavat nousta hyvinkin korkeiksi suhteessa lainattavaan summaan. Sen lisäksi niiden maksuaika on hyvin lyhyt verrattuna kulutusluottoon tai joustoluottoon.

Mieti kuitenkin tarkkaan, ennen kuin kustannat joulukulujasi lainarahalla! Lainan ottaminen on aina riski. Omien säästöjen käyttäminen tulee aina edullisemmaksi, sillä silloin sinun ei tarvitse maksaa korko- ja lisäkuluja.

On tärkeää, että kartoitat taloutesi tilanteen tarkasti ja realistisesti ennen lainan ottamista. Varmista, että taloutesi kestää lainan lyhentämisen. Kilpailuta lainasi ja muista kiinnittää huomiota erityisesti lainan kokonaiskustannuksiin.

Jos taloudellinen tilanteesi on todella huono, älä ota lainaa. Heikko maksukyky yhdistettynä lainaan ajaa sinut tukalaan tilanteeseen. Jos tilanne on erityisen paha, etkä saa tukea lähimmäisiltä tai säästöistä, voi apua hakea hyväntekeväisyyden kautta. Tässä muutamia vaihtoehtoja:

– Jouluapua.fi
– Hope Ry
– Kuntasi sosiaali- ja terveysviranomainen, jonka kautta moni hyväntekeväisyysjärjestö (muun muassa Punainen Risti ja MLL) hoitaa lahjoituksia
– Seurakunta.